Brist på bilmekaniker

”Det kan bli svårt att få tag på en bilmekaniker i framtiden. Allt för få ungdomar är idag intresserade av att jobba på en bilverkstad och därför satsar branschen stort på att visa upp en ny bild av yrket.”

bilmeckCitatet ovan är hämtat från Sveriges radio Ekot och rör den stundande bristen på bilmekaniker i landet då Sveriges fordonsutbildningar saknar elever och allt färre säker sig till utbildningarna. Något som kan komma att få konsekvenser för landets bilägare också i och med att detta innebär längre väntetider för service och reparationer hos bilverkstäderna, rapporterar tv4 Nyhetsmorgon. Konsekvensen kan också komma att bli att det i och med detta kommer bli svårare att få hjälp med mindre saker rörande bilen såsom byte av exempelvis aluminiumfälgar och att växla mellan vinter- och sommardäck på verkstäderna – men den största konsekvensen vilar förstås hos verkstäderna då många företag riskerar att gå i konkurs på grund av brist på kompetens.

Goda chanser till jobb

Att den bristande kompetensen på bilverkstäder är stor för dock också med sig något positivt, nu finns goda chanser till arbete inom denna bransch. Till exempel skriver tidningen Allehanda att yrken med goda chanser till arbete under 2016 är just inom bil. Och bilmekaniker yrken. Dock finns också goda utsikter för dem som studerat till undersköterska, kock och golvläggare med flera att få jobb under året, men är det en bransch som verkligen skriker efter kompetens både nu och i framtiden så är det motorbranschen – så den som ska börja studera nu eller är sugen på att byta bana är fordonslinjerna och fordonsutbildningarna något att kika närmare på.