CSN-lån för körkort med intensivkurs

Snart blir det verklighet av löftet om att kunna ta CSN-lån för att ha råd med körkort, och det är något som välkomnas av både studenter och av arbetslösa – och snabbaste sättet att ta körkort på är genom att gå en intensivkurs.

Det enklaste sättet att ta körkort på är genom att köpa sig en intensivkurs i grannlänet, men visst går det att boka intensivkurs i Stockholm och i andra storstäder också. Men det är dock inte alla som har råd med detta utan att först behöva dra på sig ett lån, och att ta konsumtionslån med dyra räntor gör det hela ännu dyrare i slutänden. Snart kommer det dock att bli lättare – när det utlovade CSN-lånet för körkort blir verklighet.

Körkortslånet från CSN

Länge har det varit tal om att man ska kunna ansöka om CSN-lån för att kunna ta körkort, och det är nu något som strax är inom räckhåll vilket välkomnas av såväl studerande som av arbetslösa. Att ha körkort är nämligen en bra väg för att ta sig in på arbetsmarknaden med, och många arbetsgivare kräver numera körkort av sina anställda även om tjänsten denne ska ha involverar körning eller inte. Tur är väl då att körkortslånet från CSN nu den 1 september blir verklighet, och då är det både fattiga studenter och arbetslösa som får möjlighet att ansöka om det – om man uppfyller vissa krav och villkor vill säga, skriver Sydsvenskan. Så vad är det då som gäller för att få ta lånet? Det sammanfattar Sveriges Television, och här är kraven och villkoren som gäller och som måste uppfyllas.

  • Vara inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande.
  • Du är mellan 18 och 48 år gammal.
  • Du får bara lån till körkortsutbildningar som Transportstyrelsen godkänt (alla delar ingår och du får välja om du vill köra upp privat eller med körskola).
  • Du kommer endast att beviljas detta lån en gång, och du får max låna 15 000 kronor (något som arbetsmarknadsministern Ylva Johansson dock säger inte är ett belopp som är hugget i sten till tidningen).
  • Du blir återbetalningsskyldig oavsett om du klarar av att ta körkortet eller inte.
  • Positiv slutkläm – detta lån kommer inte att påverkas av eller påverka andra typer av lån hos CSN nu eller i framtiden.

Så ansöker du om CSN-lån för körkort

Så hur går det då till när man ska söka om lånet och vad händer när man får det beviljat? Såhär beskriver Expressen processen: När du vill ansöka om att få ett körkortslån så ska du vända dig till ”Mina sidor” som finns på CSN:s hemsida, och detta kan du göra först den 1 september detta år. Sedan när du fått ett beviljat lån kan du plocka ut din första utbetalning när du är inskriven på en körskola. Det är sedan körskolan som rapporterar kostnaderna till CSN och du kan begära ut fler utbetalningar vartefter tiden går. Rent konkret så betalas dina 15 000 kronor ut i tre omgångar i belopp om 5 000 kronor per gång och när du sedan ska betala tillbaka lånet så gör du det genom att betala in 300 kronor till CSN varje månad. Perfekt, eller hur?