Olika namn på samma sak?
Det finns många olika beteckningar när det kommer till fyrhjulsdrivet: XDrive, 4Motion, AWD, 4WD, All-Grip, 4Matic m.m. Vad betyder de här begreppen, och hur stor skillnad är det mellan dem? Fyrhjulsdrift är väl alltid fyrhjulsdrift?
Nej, fyrhjulsdrift är inte alltid fyrhjulsdrift. Det är inte alltid så enkelt som att bilen driver på fyra hjul hela tiden, och det finns flera olika beteckningar som gör det svårare att veta vad som är vad.
- 4×4 innebär att det finns fyra axlar, och att alla fyra axlar drivs. Motorns kraft överförs alltså till alla fyra axlar.
- 4WD betecknar att det finns en fördelningsväxel mellan fram- och bakaxeln. Växeln gör att båda drivaxlarna låses ihop när de driver, och kraften överförs till den axel som har bäst grepp. För att det ska fungera i högre hastigheter måste det dock finnas en flexibel inkoppling mellan axlarna.
- AWD står för all wheel drive, och innebär att växellådan kan driva de bakre eller de främre axlarna separat. Därigenom kan drivkraft överföras från ett hjul som inte har fäste till ett som har fäste.
- IWD (individual-wheel drive) är inte särskilt vanligt bland bilar, men används till många andra typer av fordon. I korthet innebär det att varje hjul får sin kraft från en separat motor. På senare tid har allt fler bilar med IWD lanserats, men det rör sig framför allt om exklusiva fordon som Rimac Concept One och Mercedes-Benz SLS AMG.
Även kopplingen mellan bakre och främre axel kan vara av olika typ.
Haldexkopplingen är en svensk uppfinning. Upphovsman var rallyföraren Sigvard ”SAAB-Sigge” Johansson, som var anställd av SAAB i Trollhättan. Den har dock utvecklats ytterligare av Haldex, som idag ingår i BorgWarner. Kopplingen är en slirkoppling som kan överföra kraft både framåt och bakåt, och upp till 100 % av drivkraften kan överföras från en axel till en annan. Genom att styra hur mycket kraft som överförs, på elektronisk väg, kan man skapa program för olika situationer som kan uppstå.
Haldexkopplingen fungerar så att när fram- och bakaxeln roterar med olika hastighet byggs ett hydraultryck. Trycket pressar ihop lameller, så att momentet från den ingående axeln förs över till den utgående axeln. Vanligen går överföringen framifrån bakåt, vilket är vanligt i fyrhjulsdrivna bilar från bl.a. Volvo och SAAB. Det går också att överföra kraften åt andra hållet: bakifrån och fram, och det sker i bl.a. Bugatti Veyron.
En annan typ av slirkoppling är viskokoppling, som utnyttjar egenskaperna hos en olja för att överföra kraft. Fyrhjulsdriften är alltid inkopplad, men nästan all kraft används i normalfall för att driva framhjulen. När något av drivhjulen börjar slira kopplas mer kraft över till bakhjulen. Detta sker genom att kopplingen innehåller lameller, som rör om en olja. När lamellerna rör sig med olika varvtal rörs oljan om och blir varm, och då blir den också trögare, vilket bromsar lamellerna.
Viskositet betyder tröghet, och en viskokoppling är något trögare och långsammare än en Haldexkoppling. Å andra sidan har den för det mesta lika lång livstid som bilen.