Vilken dragkrok för bästa säkerhet?

En dragkrok på bilen måste fylla alla funktioner för att kunna dra ett släp. Dock finns det olika dragkrokar som kan vara bättre eller sämre i vissa sammanhang. I den här artikeln ska vi sammanfatta dem och se hur de klarar av säkerhetsaspekten.

Dragkrokar finns som fasta och avtagbara. Det som skiljer dem åt är alltså om de sitter fast permanent eller om de kan krokas av och på. På https://dragkrok365.se/ kan du hitta monterbara dragkrokar som fasta eller avtagbara och dra ditt strå till stacken.

dragkrok bak på bilFasta eller avtagbara ur säkerhetssynpunkt

För det första bör du titta på kontinuiteten i användandet av dragkroken för att du ska kunna bedöma vilken krok som passar bäst. En krok som används ofta bör vara fast och stabil för att inte lossna oavsett vilket släp du drar. Din bil spelar också roll. Vissa är redan utrustade med en dragkrok medan andra måste köpas till separat.

Om du istället tycker att en dragkrok är fult och bara vill att den ska sitta på plats när du drar något efter bilen, kan du satsa på avtagbara dragkrokar. I regel är den fasta dragkroken lite säkrare eftersom den inte kan lossna, men dagens moderna avtagbara dragkrokar sitter som gjutna också, eller åtminstone nästan. Tänk även på att en avtagbar dragkrok som du låter sitta fast, kan rosta efter en tid. Rostet kan i sin tur påverka säkerheten och få lasset att lossna. Tänk ordentligt på underhåll för en avtagbar dragkrok!

Det som är viktigt att tänka på för en fast dragkrok är att den måste monteras fast exakt som angivet. Gör den inte det kan skruvar lossna och lasset hakas av. Se därför till om du är äldre, att ta hjälp av en person som kommer in ordentligt under bilen och stötfångaren där dragkroken ska fästas.

Förmåga att bära cyklar

De olika dragkrokarna har förmåga (eller inte) att låta dig ta cyklar bakpå bilen. En fast dragkrok kan tillåta detta medan en avtagbar normalt inte gör det. Detta är viktigt att tänka på så att du inte lastar bilen så full och även sätter dit cyklar, för att sedan drabbas av ett tråkigt missöde. Hör alltid med din leverantör om du är osäker.